In momentul in care alegi sa achizitionezi un seif, fie pentru uz propriu, fie pentru un magazin cu bijuterii, un schimb valutar sau orice alta afacere, trebuie sa alegi cu atentie. Seifurile sunt create in mod special pentru a-ti proteja bunurile de valoare, iar acestea trebuie sa indeplineasca conditiile impuse de standardul european EN 1143-1. Daca te numeri printre persoanele care detin o societate comerciala care manipuleaza bani si obiecte de valoare trebuie sa fi dotat cu seifuri certificate tehnic, conform Legii 333 din 2003 si normelor de aplicare date prin Hotararea de Guvern 301 din 2012.
Legislatia privind seifurile: legea 333 din 2003, spune ca societatile comerciale care au ca obiect de activitate schimbul valutar au obligatia implementarii catorva cerinte minimale de securitate la punctele de schimb valutar. Cerintele sunt:
1. Prin subsistemul de alarmare la efractie trebuie sa se asigure semnalizarea si transmiterea la distanta a starilor de pericol, a patrunderii prin efractie in spatiul protejat si a fortarii seifului.
2. Subsistemul de televiziune cu circuit inchis trebuie sa asigure preluarea imaginilor din zona clientilor si a seifului, precum si stocarea imaginilor pe o perioada de 20 de zile. Imaginile inregistrate trebuie sa aiba calitatea necesara recunoasterii persoanelor din spatiul clientilor.
3.Este obligatorie conectarea sistemului de alarmare la un dispecerat de monitorizare, in cazul in care nu exista instituita paza fizica permanenta.
4. Peretii, usa si ghiseul compartimentului casierului trebuie sa asigure protectia la actiunea armelor de foc si preluarea indirecta a valorilor. Valorile monetare se pastreaza si se depoziteaza conform plafoanelor stabilite, in seifuri certificate, cu grad de rezistenta la efractie determinat, ancorate conform instructiunilor producatorului.
5. Accesul pe timpul programului de lucru in unitati care au spatiu de lucru cu publicul este permis prin controlul deschiderii usii din interior, iar operatiunile cu numerar se efectueaza in conditii de siguranta, cu usa ghiseului inchisa si asigurata.
6. Punctele de schimb valutar din incinta spatiilor comerciale pot functiona fara amenajarea compartimentului blindat, cu conditia folosirii seifului de casierie cu temporizare si a avertizarii corespunzatoare.
Aceste cerinte trebuie sa fie neaparat respectate pentru bunul mers al lucrurilor si pentru o protectie maxima a bunurilor. De asemenea este foarte important ca seiful pe care il achizitionezi sa fie certificat. Seifurile certificate garanteaza rezistenta acestora dupa ce ele au fost testate conform unor norme riguroase. In Europa, cele mai multe seifuri disponibile pe piata sunt testate dupa standardele Uniunii Europene.
Odata ce un produs este certificat conform standardelor europene, acesta devine un punct de referinta pentru furnizorii de servicii din domeniul securitatii. Aceste servicii ne ofera noua, ca si consumatori o garantie suplimentara asupra calitatii produsului. Ceea ce inseamna ca produsul pe care intentionam sa il achizitionam nu este unul de calitate indoielnica, ci a trecut cu bine peste testele riguroase, standardizate.
Pentru produsele care trec testul se elibereaza imediat o certificare. Aceasta certificare poate fi eliberata fie de catre laboratorul unde a avut loc testarea, fie de catre un organism secundar. Totodata cei ce au eliberat aceste certificate, indiferent ca sunt cei din laborator sau un organism secundar trebuie sa se asigure ca producatorul seifului vinde pe piata modelul testat si certificat, fara sa pretinda ca si celelalte produse de care dispune ar fi testate si certificate.
Verificand certificatul poti vedea daca seiful pe care urmeaza sa il achizitionezi de pe piata este certificat si testat sau nu. Indiferent de scopul pentru care seiful achizitionat fa vi utilizat, este indicat ca acesta sa fie unul testat si certificat conform standardelor europene. Astfel de seifuri certificate, gasesti si in magazinul nostru online.
In cazul in care esti proprietarul unui schimb valutar sau a unei afaceri care conform legislatiei privind seifurile: legea 333 din 2003 trebuie sa indeplineasca anumite conditii si sa aiba in dotare cel putin un seif certificat, ai mare grija la alegerea acestuia. Achizitioneaza pentru pastrarea bunurilor un seif certificat, testat si care sa indeplineasca toate conditiile necesare pentru ca acesta sa fie cat mai sigur.