Ce este un seif?

Ce este un seif?
Vrei să îţi montezi un seif, atunci ar trebui să deţii câteva informaţii referitoare la acest tip de protecţie a valorilor. Seiful este un dulap din fier, posibil şi blindat, destinat depozitării şi protejării banilor, în special, dar şi bijuteriilor, actelor, chiar şi armelor. Scopul principal al folosirii unui seif este acela de a împiedica furtul. Pentru sporirea rezistenţei acestuia, seiful are pereţii realizaţi din oţel, de cele mai multe ori apelându-se la pereţi dubli, umpluţi cu încărcătură de beton. Încuietorile seifului sunt de mai multe tipuri, rolul acestora fiind de a spori rezistenţa şi protecţia. Uşa beneficiază de consolidare, prin barele metalice tip bolţari care glisează în pereţi.

Istoria seifului

Grija omenirii pentru bunurile deţinute s-a manifestat din cele mai îndepărtate timpuri, strămoşi ai actualului seif existând încă din perioada Egiptului Antic, a Imperiului Roman şi din timpul Dinastiei Tang. Cutii sofisticate, dotate cu încuietori elaborate, ne-au dat nouă posibilitatea de a ne bucura de descoperirile arheologilor care au scos la lumină adevărate comori specifice diferitelor culturi şi perioade istorice. Comerţul, o activitate extrem de profitabilă, a marcat traiectoria strămoşului seifului, comercianţii prosperi concepând  cutii destinate protecţiei în faţa hoţilor. Bogătaşii tuturor vremurilor şi-au pus amprenta asupra cutiilor de valori, inventându-se pentru ei sisteme de închidere complicate şi folosindu-se materii prime din ce în ce mai rezistente.  Dinamica transformărilor cutiei de valori sau a cufărului din lem, este punctată în anul 1820 de inventatorul Jesse Delano din New York, care realizează o metodă prin care îi sporeşte rezistenţa, urmând ca anii 1830 să fie caracterizaţi de seifurile din fier forjat. În anul 1835, inventatorii englezi Charles şi Jeremiah Chubb primesc brevetul pentru fabricarea unui seif antiefaracţie, punct din care seiful începe să se apropie de forma actuală, să îşi sporească gradul de rezistenţă şi să-şi lărgească destinaţiile.

Tipuri de seifuri

Un seif potrivit timpurilor actuale, trebuie să fie rezistent la efracţie, foc, apă, praf, să deţină un sistem de închidere sigur, iar noile modele să ofere posibilitatea gestionării interiorului printr-un sistem automat. Ţinând cont de aceşti parametri, există seifuri certificate EN, prin care se atestă caracteristricile raportat la standardul de securitate pentru seifuri, precum şi seifuri tip cameră de hotel sau basic, modele care nu deţin certificare EN.  În ceea ce priveşte locul în care poate fi montat, un seif poate fi de perete, podea sau pentru mobilier, existând şi variantele artizanale care imită anumite obiecte de decor şi se constituie în locuri ascunse, dar nu sigure. Seifurile se deosebesc prin sistemul de închidere pe care îl deţin, existând două tipuri principale, cele care se închid cu cheie şi cele prevăzute cu sistem de închidere electronic şi cod de acces. În ceea ce priveşte greutatea, seifurile presupun o greutate mare, tocmai pentru a li se spori siguranţa şi a se limita riscul de relocare. Este recomandat ca orice seif cu o greutate mai mică de 100 de kilograme să fie ancorat.
 

Ce înseamnă certificarea seifurilor

De certificare beneficiază seifurile supuse testelor care au rolul de a verifica  gradul mare de securitate antiefracţie şi de alt tip. Standardul de securitate pentru seifuri este cunoscut sub iniţialele  EN şi este stabilit de Centrul European de Standardizare. Astfel, un seif certificat EN 14450 deţine un grad mediu de  securitate antiefracţie, în timp ce EN 1143 indică un grad mare de securitate în faţa efracţiei. Certificarea EN 1567 atestă protecţie mare în faţa focului, pentru o durată de 120 de minute. Orice seif care trece testarea Centrului European de Standardizare, va beneficia de certificat sau va fi inscripţionat în acest sens.

Sistemele de închidere

Un seif care se închide cu cheie, este comod în ceea ce priveşte anularea riscului de a pierde codul de acces sau de a se descărca bateriile necesare unui sistem electronic. Cu toate acestea, un seif care se închide cu cheie, impune o atenţie foarte mare depozitării cheii. Un sistem de închidere electronic, prevăzut cu cod, este mult mai comod, oferă posibilităţi multe de concepere a codului, însă prezintă dezavantajul de a se bloca din cauza descărcării bateriilor sau din cauze necunoscute. Trebuie ştiut faptul că şi sistemele electronice deţin o cheie denumită cheie S.O.S. destinată descuierii atunci când se blochează încuietoarea electronică. Fiecare tip de închidere presupune prezenţa unor bolţari metalici care pătrund în pereţii seifului, numărul mai mare al acestora sporind gradul de protecţie.

Greutatea unui seif

Greutatea seifurilor variază de la câteva sute de kilograme, până la mii. Pentru instituţii, sunt recomandate seifurile foarte grele, însă pentru spaţiul casnic se recomandă prudenţă, fiind esenţială calitatea construcţiei şi rezistenţa acesteia. Orice seif mai mic de 100 de kilograme va fi bine ancorat în perete sau podea. Pentru seifurile de mobilier, se va adopta o variantă de mici dimensiuni şi mai uşoară.

Dimensiunile seifurilor

Dimensiunile seifurilor pot atinge diferite cote, esenţial fiind ca atunci când se procură unul , să se ia în calcul ceea ce va fi depozitat în interior, tocmai pentru a putea veni în întâmpinarea nevoilor reale ale beneficiarului. Există seifurile de mici dimensiuni, tubulare, tip carte sau tip cameră de hotel, fără certificare EN, care pot fi poziţionate cu uşurinţă. În cazul seifurilor mari şi foarte grele, se impun măsuri speciale de poziţionare şi montare, fiind recomandat ca acestea să fie procurate atunci când casa este în construcţie sau când se face o renovare.

Cum îţi alegi seiful potrivit

Dacă intenţionezi să îţi montezi un seif, este recomandat să apelezi la profesionişti. Este foarte important ca tipul de seif ales să corespundă nevoilor tale, dar să fie potrivit şi locului în care îl vei monta, atât ca dimensiune, cât şi ca greutate. Vei alege dimensiunea seifului astfel încât spaţiul interior să ofere depozitarea cu uşurinţă a bunurilor, dar să ofere şi puţin spaţiu extra. Sistemul de închidere va fi ales în funcţie de abilităţile şi preferinţele tale, fie adopţi  broasca cu cheie, fie sistemul electronic. Este indicat ca seiful ales să ofere  o protecţie cât mai mare, atât antiefracţie, cât şi în faţa focului şi apei, astfel că este recomandat să alegi un seif certificat EN. Montarea în perete, podea sau mobilier, este decizia pe care o vei lua în funcţie de configuraţia casei şi de specificul bunurilor pe care doreşti să le protejezi. Un seif bine ales va garanta protecţia valorilor tale, astfel că vei acorda atenţie fiecărui aspect.
 

Suport clienti Luni - Vineri 9:00 - 17:00

0766446672 office@safemag.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!